Pamiętam ten dzień, jakby to było wczoraj. Siedziałem w wynajętym mieszkanku na obrzeżach miasta, a deszcz bębnił o parapet tak monotonnie, że aż zęby bolały. Wtedy pierwszy raz wpisałem w wyszukiwarkę
epicstar mirror, bo stary link, który miałem w zakładkach, wygasł. Nie byłem jakimś hazardzistą. Byłem człowiekiem, który powoli tonął. Praca w magazynie mnie wykańczała, a wieczorami nie miałem nawet siły gadać z kolegami. Rozstanie z Martą dobijało mnie bardziej, niż chciałem przyznać. I wtedy, zupełnie przypadkiem, trafiłem na stronę, która miała być tylko chwilową odskocznią. A stała się czymś więcej.
Na początku nie szło. Serio, pierwsze dwa tygodnie to była katastrofa. Wpłacałem po pięćdziesiąt złotych, potem sto, i wszystko znikało w tempie, które mnie samemu zawstydzało. Grałem w ruletkę, bo wydawała się prosta. Czerwone, czarne, parzyste, nieparzyste. Ale koło nie miało litości. Pamiętam noc, kiedy przegrałem ostatnie oszczędności, jakie miałem na koncie. Siedziałem z pustą szklanką po herbacie i myślałem, że jestem największym frajerem na świecie. Wtedy zrozumiałem, że epicstar mirror to nie magiczna różdżka. To tylko narzędzie. A ja używałem go jak młotka, żeby rozbić sobie własną głowę.
Ale coś mnie trzymało. Może to, że nie miałem nic innego. Może to, że w pracy i tak było beznadziejnie, a w domu czekał tylko zimny kaloryfer i cisza. Zacząłem czytać forum, czytać o strategiach, o tym, jak ludzie podchodzą do tego na spokojnie. Nie chodziło o wielkie wygrane. Chodziło o to, żeby przestać traktować to jak ucieczkę od rzeczywistości, a zacząć traktować jak grę. Zasada numer jeden: nigdy nie wpłacam więcej, niż mogę stracić. Zasada numer dwa: jak wygram, wypłacam część. Zasada numer trzy: nie gram, kiedy jestem wściekły albo pijany. Brzmi głupio? Może. Ale dla mnie to był przełom.
Pewnego piątku, po wyjątkowo ciężkim tygodniu, kiedy szef znowu na mnie nakrzyczał za coś, czego nie zrobiłem, wróciłem do domu i zamiast otwierać piwo, otworzyłem laptopa. Wpisałem epicstar mirror, zalogowałem się i przez godzinę grałem na małych stawkach. Zero emocji, zero ciśnienia. I wtedy, zupełnie niespodziewanie, wpadłem na turniej blackjacka. Nie byłem w tym dobry, ale coś mnie podkusiło. Wpłaciłem dwadzieścia złotych, żeby zagrać. Siedziałem przy tym stole z ludźmi z całej Polski, widziałem ich nicki, ich awatary, ich głupie komentarze na czacie. I po raz pierwszy od miesięcy poczułem, że nie jestem sam. Że gdzieś tam są inni, którzy też mają swoje problemy, ale na chwilę siadają do stołu, żeby pograć.
Turniej trwał trzy godziny. Nie wygrałem głównej nagrody, ale zająłem piąte miejsce. Wypłata? Trzysta złotych. Dla kogoś to śmieszne pieniądze. Dla mnie to był moment, w którym poczułem, że jednak coś mi się należy. Nie chodziło o kasę. Chodziło o to, że przez te trzy godziny nie myślałem o Marcie, o pracy, o rachunkach. Byłem tu i teraz. Skupiony. Spokojny. I to było warte więcej niż jakikolwiek jackpot.
Potem było już inaczej. Zacząłem grać rzadziej, ale mądrzej. Czasem w weekendy, czasem po pracy, kiedy czułem, że zaraz wybuchnę. Traktowałem to jak wizytę w kinie albo na siłowni. Nie jako lekarstwo na całe zło, ale jako sposób, żeby odetchnąć. I wiecie co? Zaczęło działać. W pracy przestałem się przejmować głupotami. Zrobiłem kurs na wózki widłowe, dostałem podwyżkę. Z Martą się nie pogodziłem, ale przestałem do niej pisać po nocach. Zamiast tego pisałem do ludzi z turniejów. Niektórzy stali się kumplami od kawy, nie od kieliszka. epicstar mirror przestał być moim schronem. Stał się moim placem zabaw. A ja przestałem być uciekinierem. Stałem się gościem, który wie, kiedy przestać.
Kiedyś myślałem, że uciekam od rzeczywistości. Dziś wiem, że uciekałem od samego siebie. A gra, paradoksalnie, nauczyła mnie, że nie warto. Bo prawdziwe życie jest poza ekranem. I to ono daje największe wygrane. Czasem trzeba tylko przegrać kilka razy, żeby to zrozumieć.